Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambasador

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na masę

masło 1/2 kg
cukier 1 szklanka
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 8 szt
budyń waniliowy 1 szt
galaretka 4 szt/kolorowa
kakao 3 łyżki
czekolada 1 szt/biała
czekolada gorzka 1 szt
orzechy włoskie 10 dag

Składniki na spód ciasta

mąka 1 szklanka
jajko 1 szt.
cukier 10 dag
mleko 1/2 szklanki
margaryna 8 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
dżem 15 dag
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta na spód placka:

Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.
Krok 1 - Ambasador foto
2
Wykonanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 2 - Ambasador foto
3
Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem.
Krok 3 - Ambasador foto
4
Po czym krem ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki.
Krok 4 - Ambasador foto
5
Składanie placka:
Na spodzie placka rozkładamy masę z kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką.
Krok 5 - Ambasador foto
6
Zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.
Krok 6 - Ambasador foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.03.2016 01:35
Dobre ciasto.
noninka77 30.03.2016 20:41
Pysznie wygląda :)
Motorek 30.03.2016 19:13
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak