Ambasador

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na masę

  • masło

    1/2 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko jaja

    8 szt
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • galaretka

    4 szt/kolorowa
  • kakao

    3 łyżki
  • czekolada

    1 szt/biała
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • orzechy włoskie

    10 dag

Składniki na spód ciasta

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    10 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • margaryna

    8 dag
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • dżem

    15 dag
  • tłuszcz do formy

  • wiórki kokosowe

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ambasador foto
Wykonanie ciasta na spód placka:

Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.
Krok 2 - Ambasador foto
Wykonanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 3 - Ambasador foto
Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem.
Krok 4 - Ambasador foto
Po czym krem ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki.
Krok 5 - Ambasador foto
Składanie placka:
Na spodzie placka rozkładamy masę z kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką.
Krok 6 - Ambasador foto
Zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 31.03.2016 01:35
Dobre ciasto.
noninka77 30.03.2016 20:41
Pysznie wygląda :)
Motorek 30.03.2016 19:13
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat