Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alu Kofta

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 5 szt
kalafior 1 szt (mały)
mąka z ciecierzycy 100 g
natka kolendry 3 łyżki (posiekanej)
sól i pieprz
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
olej do smażenia

Sos

pomidory krojone z puszki 500 g
masło klarowane 1 łyżka (ghee)
imbir starty 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
kumin 1 łyżeczka (mielony)
sól i pieprz
chili
jogurt naturalny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Alu Kofta

Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki
( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 28.05.2017 23:49
Smakowite danie:)
Motorek 03.07.2015 13:55
fajny pomysł
inka2012 03.07.2015 11:22
super pomysł :)
Monika-twin 03.07.2015 10:53
extra danie!
Aleksandra/Olcia 03.07.2015 09:46
mmmm wygląda jak u Amaro!
Gracer 03.07.2015 08:09
super przepis
olkaaa 03.07.2015 07:36
chętnie zrobię
dom-agi 03.07.2015 07:10
Wygląda świetnie!
Futka 03.07.2015 05:10
Nietuzinkowa i bardzo smakowita przekąska Arku! Palce lizać :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak