Alu Kofta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki

    5 szt
  • kalafior

    1 szt (mały)
  • mąka z ciecierzycy

    100 g
  • natka kolendry

    3 łyżki (posiekanej)
  • sól i pieprz

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • olej do smażenia

Sos

  • pomidory krojone z puszki

    500 g
  • masło klarowane

    1 łyżka (ghee)
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kumin

    1 łyżeczka (mielony)
  • sól i pieprz

  • chili

  • jogurt naturalny

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki
( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 28.05.2017 23:49
Smakowite danie:)
Motorek 03.07.2015 13:55
fajny pomysł
inka2012 03.07.2015 11:22
super pomysł :)
Monika-twin 03.07.2015 10:53
extra danie!
Aleksandra/Olcia 03.07.2015 09:46
mmmm wygląda jak u Amaro!
Gracer 03.07.2015 08:09
super przepis
olkaaa 03.07.2015 07:36
chętnie zrobię
dom-agi 03.07.2015 07:10
Wygląda świetnie!
Futka 03.07.2015 05:10
Nietuzinkowa i bardzo smakowita przekąska Arku! Palce lizać :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat