aloo baigan tarkari, curry z ziemniaków i bakłażana

aloo baigan tarkari, curry z ziemniaków i bakłażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1
  • ziemniaki

    3
  • cebula

    2
  • ząbki czosnku

    3
  • natka kolendry

    1 gałązka
  • kolendra mielona

    1 łyżka
  • kurkuma mielona

    1 łyźeczka
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • olej

    5 łyżek
  • sól

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki. Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok 10 minut. Kolendrę posiekaj.
Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana,tak samo jak ziemniaki ok 1 do 2 minut.
Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku, i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnię,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut. Po upływie ok 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj.
Całość zalej szklanką gorącej wody,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok 15-20 minut.
Podawaj posypane posiekaną kolendrą lub jeśli jej nie lubisz natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

30.10.2015 08:16
Nie robiłam tej potrawy

Jumper123

23.10.2015 09:30
ciekawy przepis na pewno spróbuje

Ada-Gaba

22.10.2015 22:58
chetnie wyprobuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat