Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alkoholowy bakaliowiec

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT ORZECHOWY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
orzechy włoskie 15 dag mielonych
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka krupczatka 1 łyżka

MASA BAKALIOWA

masło 200 gramów
masa kajmakowa 350-400 gramów
płatki migdałowe 150 gramów
morele suszone 150 gramów
suszone śliwki kalifornijskie 100 gramów
rodzynki 50 gramów
alkohol 1 szklanka (mocny)

BEZA KOKOSOWA

białko 5 sztuk
wiórki kokosowe 10 dag
cukier 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

Porada

Smak ciasta rewelacyjny, jeśli lubimy nasączone alkoholem bakalie!!!!!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Alkoholowy bakaliowiec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT ORZECHOWY:Żółtka oddzielamy od białek. W osobnej misce, talerzu mieszamy ze sobą orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy wsypujemy wymieszane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 20 min w 180°C .
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
BEZA:Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C.
Krok 1 - Alkoholowy bakaliowiec foto
2
MASA:
Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień.
Krok 2 - Alkoholowy bakaliowiec foto
3
Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części.
Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową.
Krok 3 - Alkoholowy bakaliowiec foto
4
Na koniec wsypujemy bakalie. Całość mieszamy do połączenia składników.
Krok 4 - Alkoholowy bakaliowiec foto
5
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy. Na wierzch wykładam bezę
Krok 5 - Alkoholowy bakaliowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa 09.10.2023 16:10
Prosze podac wielkosc foremki.
Doradca Smaku 10.10.2023 05:52
Blaszka 24x36 cm, pozdrawiam :)
Katarzyna34 09.12.2015 19:50
wygląda wyśmienicie
misia123410 08.12.2015 20:27
wygląda bardzo apetycznie
monika141 08.12.2015 12:13
smaczne ciasto
Wiesława1 07.12.2015 21:42
Pyszna propozycja
mikrusiak 07.12.2015 17:54
wygląda bardzo kusząco :)
tomek18 07.12.2015 17:01
rewelacyjne ciasto:)
Magda60 07.12.2015 15:32
apetyczne i smacne
agnieszka214 07.12.2015 14:51
Smakowite ciasteczko
Agnieszka-87-25 07.12.2015 14:35
bosko się prezentuje
ania2610 07.12.2015 12:53
takie bogactwo smaków - musi być pyszne!
misia53 07.12.2015 12:34
Pyszne , pięknie wyglądające ciasto
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:27
na pewno smaczne !
Aleksandra/Olcia 07.12.2015 11:12
porywam kawałek!
Gracer 07.12.2015 10:48
smacznie wygląda
gosia56 07.12.2015 10:08
pyszne ciasto
marenka 07.12.2015 09:52
wygląda obłędnie
Damiano
Damiano 07.12.2015 09:34
smaczne ciasto
Stenka 07.12.2015 09:33
smaczne ciasto
sliwka 07.12.2015 08:18
Pysznie wygląda;))
Ewelina1991 07.12.2015 08:17
poproszę kawałeczek do kawusi ;-)
Habibi 07.12.2015 08:14
bardzo atrakcyjnie wygląda :)
Konczi 07.12.2015 07:33
fantastyczne ciasto
Krzysztof15 07.12.2015 06:24
pyszne ciacho
Franciszek 07.12.2015 01:13
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak