Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem
Zupa z grzybów to idealny pomysł na pierwszą potrawę na wigilijny wieczór. Z dodatkiem makaronu staje się bardziej sycąca, a dzięki przyprawom zyskuje niesamowity aromat.
Kroki postępowania
Warzywa obierz i pokrój w słupki. Obraną cebulę posiekaj. Grzyby dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmaż grzyby razem z warzywami. Następnie przełóż wszystko do garnka, wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 35-40 minut. Na koniec dodaj majeranek i tymianek.
Śmietanę włóż do kubka, dodaj mąkę oraz odrobinę wody. Całość dokładnie wymieszaj. Do śmietany wlej chochelkę gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Połącz z zupą w garnku, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź, włóż na talerze, zalej zupą. Można posypać zupę posiekaną natką pietruszki.