Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z makaronem - pachnąca borowikami, aksamitna, pyszna, domowa zupa. Świetny przepis na zupę grzybową - na niedzielny lub świąteczny obiad.

Składniki:

grzyby leśne 20-30 dag
masło 2 łyżki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebulka 1 sztuka
bulion warzywny 1 litr
śmietana 100 mililitrów
mąka pszenna 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku do smaku
makaron 30 dag
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem

Zupa z grzybów to idealny pomysł na pierwszą potrawę na wigilijny wieczór. Z dodatkiem makaronu staje się bardziej sycąca, a dzięki przyprawom zyskuje niesamowity aromat.

Kroki postępowania

1

Warzywa obierz i pokrój w słupki. Obraną cebulę posiekaj. Grzyby dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmaż grzyby razem z warzywami. Następnie przełóż wszystko do garnka, wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 35-40 minut. Na koniec dodaj majeranek i tymianek.

Krok 1 - Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem foto
2

Śmietanę włóż do kubka, dodaj mąkę oraz odrobinę wody. Całość dokładnie wymieszaj. Do śmietany wlej chochelkę gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Połącz z zupą w garnku, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2 - Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem foto
3

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź, włóż na talerze, zalej zupą. Można posypać zupę posiekaną natką pietruszki.

Krok 3 - Aksamitna zupa ze świeżymi grzybami i makaronem foto

Zupa z leśnych grzybów jest jedną z najsmaczniejszych, wszyscy moi domownicy ją uwielbiają. Zupę podaje z makaronem, ale równie pyszna jest z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.12.2016 20:38
uwielbiam taką zupkę
halina17 18.12.2016 19:39
Bardzo lubię zupę grzybową.
olkaaa 18.12.2016 19:38
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak