Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa krem z pora

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeżeli ktokolwiek ma potrzebę doznać wizualnie jesiennej barwy złotego słońca, aksamitnej w konsystencji struktury tego co przełykamy, to nie może zostać obojętny wobec kremowej zupy z porów!

Składniki:

Składniki

por (biała część) 500 gramów
ziemniak 1 sztuk
marchew 1 sztuk
bulion warzywny 1 litr
masło 1 łyżka
śmietana 18% 1 łyżka
posiekany koperek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa krem z pora

Zupa krem z pora to rozgrzewająca i bardzo prosta do przygotowania zupa. Smakuje idealnie szczególnie w długie jesienne i zimowe wieczory. Z tego przepisu dowiesz się m.in. co zrobić aby zupa nabrała wspaniałej, aksamitnej konsystencji. 

1. Warzywa obieramy. Por kroimy w piórka, marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę.

2. Warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzane masło i podsmażamy. Następnie zalewamy je gorącym bulionem.

3. Całość gotujemy przez około 20-25 minut, studzimy i blendujemy.

4. Zblendowaną zupę przecieramy przez drobne sito. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy.

Zupę krem z pora podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak