Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajvar

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2,3 kg
bakłażan 1 kg
papryczka chili 2
ząbki czosnku 4
oliwa 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ajvar

Bakłażany i papryki umyć.
Papryki słodkie i chili przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Nagrzać piekarnik do 200 C na funkcji grill i wstawić na blasze papryki (na środkową półkę) na 30 minut. Po z grillowaniu włożyć je do dużego garnka i przykryć folią, poczekać aż ostygną i będzie można> swobodnie obrać skórkę. Bakłażany wstawiamy cale do
piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Po tym czasie przekroić je
na pół i łyżką wyjąć miąższ ze skóry.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili posiekać drobno nożem, natomiast obrane papryki i bakłażana przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach. Wszystkie warzywa rozdrobnione
przełożyć do garnka, dodać oliwę i sól i dusić na małym ogniu 1,5 godziny, mieszając. Konsystencja powinna być gęsta. Gdy osiągnie pożądaną gęstość dodać ocet balsamiczny. Wymieszać dobrze, zdjąć z gazu i przekładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem aż
ostygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.09.2014 09:58
ajvar to najczęściej robiony przeze mnie (od wielu lat) sos paprykowy - robię inaczej, ale zimą każdy będzie pyszny :)
ada.la 16.09.2014 20:50
a cóż to takiego, ciekawa jestem jak smakuje taki sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak