Przepis i sposób przygotowania na: Ajvar
Papryki słodkie i chili przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Nagrzać piekarnik do 200 C na funkcji grill i wstawić na blasze papryki (na środkową półkę) na 30 minut. Po z grillowaniu włożyć je do dużego garnka i przykryć folią, poczekać aż ostygną i będzie można> swobodnie obrać skórkę. Bakłażany wstawiamy cale do
piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Po tym czasie przekroić je
na pół i łyżką wyjąć miąższ ze skóry.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili posiekać drobno nożem, natomiast obrane papryki i bakłażana przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach. Wszystkie warzywa rozdrobnione
przełożyć do garnka, dodać oliwę i sól i dusić na małym ogniu 1,5 godziny, mieszając. Konsystencja powinna być gęsta. Gdy osiągnie pożądaną gęstość dodać ocet balsamiczny. Wymieszać dobrze, zdjąć z gazu i przekładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem aż
ostygną.