Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt grecki 400 g
koperek 1 łyżeczka
mięta liście parę
woda 500 (źródlana)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem

Kroki postępowania

1
Gęsty jogurt grecki (najlepszy wysokoprocentowy) przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy posiekany koperek.
Krok 1 - Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem foto
2
Wlewamy przefiltrowaną wodę. Dodajemy listki mięty oraz sól.
Krok 2 - Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem foto
3
Całość blend ujemy do powstania piany. Im więcej piany tym lepiej. Dekorujemy listkiem mięty i gotowe. Świetny na kaca, do pikantnych potraw i w letnie dni.
Krok 3 - Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak