Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

sałata rzymska baby 2 główki
woda 1 l
rosół warzywny 1 kostka
śledź marynowany 2 filety
cebula czerwona 1 szt.
serek śmietankowy 1 szt.
kasza jęczmienna 1 szklanka
jabłko 1 szt.
ogórki kwaszone 3 szt.
ocet jabłkowy 50 ml
cukier
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku

Liść lubczyku suszony Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji

śmietana 18 proc 100 ml
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

Kroki postępowania

1
Sałatę parzymy w wodzie – maczamy całe główki we wrzątku, a następnie hartujemy zimną wodą. Sałatę odsączamy na papierowych ręcznikach. Odrywamy największe liście i odcinamy od nich twarde białe części.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
2
Do wywaru po kapuście dodajemy jedną kostkę rosołu warzywnego i gotujemy. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy surową kaszę jęczmienną, stopniowo dolewamy ok. 5 chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, ale jest jeszcze lekko twarda, przerzucamy ją do miski. W drugiej miseczce mieszamy ocet i cukier i przelewamy do kaszy, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
3
Śledzia kroimy w paski ok 1 cm , posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym i skrapiamy olejem. Cebulę kroimy w piórka, a jabłko i kwaszone ogórki w zapałki (zostawiając tylko twardą cześć).
Na dwóch matach do sushi, owiniętych folią spożywczą, zaczynamy wykładać składniki. Na pierwszej macie kładziemy liście sparzonej sałaty rzymskiej, tak aby zakryły całą powierzchnię maty. Kolejno, wykładamy kaszę jęczmienną i serek śmietankowy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
4
Na drugą matę, jako pierwszą, kładziemy kaszę jęczmienną. Na obydwie maty zaczynamy dokładać paski śledzia, ogórki, cebulę, jabłko, chrzan, świeży koper i zwijamy jak rulon sushi. Rulony kroimy w pierścienie, dekorujemy śmietaną 18% i koperkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 08.03.2017 21:42
pomysłowy przepis, bardzo udany odcinek
ben-ka 07.03.2017 20:57
Jak apetycznie wygląda !
halina17 07.03.2017 20:50
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak