Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • sałata rzymska baby

    2 główki
  • woda

    1 l
  • rosół warzywny

    1 kostka
  • śledź marynowany

    2 filety
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • serek śmietankowy

    1 szt.
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • jabłko

    1 szt.
  • ogórki kwaszone

    3 szt.
  • ocet jabłkowy

    50 ml
  • cukier

  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku

  • liść lubczyku

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Do dekoracji

  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
Sałatę parzymy w wodzie – maczamy całe główki we wrzątku, a następnie hartujemy zimną wodą. Sałatę odsączamy na papierowych ręcznikach. Odrywamy największe liście i odcinamy od nich twarde białe części.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
Do wywaru po kapuście dodajemy jedną kostkę rosołu warzywnego i gotujemy. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy surową kaszę jęczmienną, stopniowo dolewamy ok. 5 chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, ale jest jeszcze lekko twarda, przerzucamy ją do miski. W drugiej miseczce mieszamy ocet i cukier i przelewamy do kaszy, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
Śledzia kroimy w paski ok 1 cm , posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym i skrapiamy olejem. Cebulę kroimy w piórka, a jabłko i kwaszone ogórki w zapałki (zostawiając tylko twardą cześć).
Na dwóch matach do sushi, owiniętych folią spożywczą, zaczynamy wykładać składniki. Na pierwszej macie kładziemy liście sparzonej sałaty rzymskiej, tak aby zakryły całą powierzchnię maty. Kolejno, wykładamy kaszę jęczmienną i serek śmietankowy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4 foto
Na drugą matę, jako pierwszą, kładziemy kaszę jęczmienną. Na obydwie maty zaczynamy dokładać paski śledzia, ogórki, cebulę, jabłko, chrzan, świeży koper i zwijamy jak rulon sushi. Rulony kroimy w pierścienie, dekorujemy śmietaną 18% i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

08.03.2017 21:42
pomysłowy przepis, bardzo udany odcinek

ben-ka

07.03.2017 20:57
Jak apetycznie wygląda !

halina17

07.03.2017 20:50
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat