Ajerkoniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    10
  • mleko skondensowane niesłodzone

    0,7 l
  • wódka

    0,7 l
  • cukier

    0,5 szkl
  • laska wanilii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ajerkoniak foto
Do miski wlewamy odmierzoną ilość czystej wódki.
Krok 2 - Ajerkoniak foto
Do kolejnej miski wlewam mleko skondensowane tyle ile potrzebuję w przepisie.
Krok 3 - Ajerkoniak foto
Żółtka przekładam do wysokiego naczynia, dodaję cukier, wanilię wydrażoną z laski i miksuję do momentu aż masa z jaj będzie jasna.
Krok 4 - Ajerkoniak foto
Do ubitych jajek wlewam po kolei wódkę i mleko, miksuję chwilkę całość.
Krok 5 - Ajerkoniak foto
Gdy nasz ajerkoniak będzie już gotowy , możemy przelać go do buteleczek lub karafki, podajemy schłodzony min. po 12 godzinach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 23.03.2017 20:06
mm musi być smaczny
Grazyna0211 19.02.2017 17:04
bardzo lubię
kokoszka 14.02.2017 18:00
super pomysł
Renataj 13.02.2017 22:44
Chętnie bym skosztowała:)
IKrakowianka 13.02.2017 18:35
lubię i to bardzo! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat