Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agrestowy dżem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 szklanki
cukier drobny 1/2 kg
cukier żelujący 1/2 kg
sok z połówki cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Agrestowy dżem

Kroki postępowania

1
Z owoców agrestu usunąć ogonki i szypułki ,przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą . Do garnka z grubym dnem wlać wodę wsypać agrest i od czasu do czasu mieszając aby się nie przypalił gotować 15 minut
Krok 1 - Agrestowy dżem foto
2
Po tym czasie zmiksować owoce blenderem na mus wsypać cukier i cukier żelujący wycisnąć sok z cytryny_ewentualnie jeszcze dosłodzić wg swojego uznania,gotować wszystko razem jeszcze 5-7 minut po czym gotujący dżem wlewać do umytych i osuszonych słoiczków szybko zakrecać i okrecić w gruby koc i zostawić do dnia nastepnego lub bezpieczniej słoiczki zapasteryzować 2-3 minuty.
Krok 2 - Agrestowy dżem foto
3
Ja nie pasteryzowałam. Taki dżem jest idealny do gofrów lub placka na zimę .Polecam!
Krok 3 - Agrestowy dżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerzy3 06.07.2013 14:48
bardzo lubię agrest i dżemy też
Aleksandra/Olcia 06.07.2013 12:53
o mniam,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak