Agrestowiec „ do góry nogami”

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka tortowa

    1 i 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    0,5 szklanki
  • owoce

    0,5-3/4 litra agrestu
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy oczyszczone owoce.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąki oraz proszek do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy olej.
Gotowe, dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wyłożone owoce.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
Gdyby w trakcie pieczenia zbyt szybko zrumieniło się z wierzchu przykrywamy je złotkiem spożywczym i dalej pieczemy.
Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry dnem i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
To agrestowa propozycja na ciasto ucierane. Jest to wypiek z serii” szybkie w wykonaniu, pyszne i proste”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2014 22:11
Dobre ciasto.
gusia1000 06.06.2014 00:10
Pyszne ciasto.
gosia561 26.05.2014 20:10
muszę poczekać na agrest
alaaa 24.05.2014 22:40
robiłam podobne ciasto ale z mirabelkami
Renata22 24.05.2014 21:30
bardzo ładnie wygląda w przekroju;)
Małgorzata9 24.05.2014 20:57
super ciacho, zabieram przepis
barbara11561 24.05.2014 19:21
owocowe ciasta mają największe powodzenie:)
Kolorowa 24.05.2014 18:52
Super- jak zawsze :P
IZABELA29 24.05.2014 17:30
pyszne ciasto
everay 24.05.2014 16:43
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat