Przepis i sposób przygotowania na: Afrodyzjakalny łosoś
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy sos czosnkowy:
Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany drobno koperek, zakwaszamy całość sokiem z cytryny, dosładzamy cukrem brzozowym i doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
2. Z łososia odcinamy skórę, dzielimy na filety, które obsypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i liśćmi lubczyku. Doprawioną rybę skrapiamy olejem rzepakowym, zawijamy w papiloty (w folię aluminiową) i zostawiamy w marynacie około 15 minut.
Następnie układamy ją na grillu lub wstawiamy na parę na około 12 minut.
Gotowego łososia podajemy z sosem czosnkowym oraz ulubionymi dodatkami (polecam kuskus i świeżą sałatkę).
Życzę smacznego! :)