Acma,tureckie bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże suche

    7 gram
  • mleko ciepłe

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • masło miękkie

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Acma,tureckie bułeczki foto
Białko roztrzep widelcem, następnie połącz z mlekiem,olejem,cukrem,solą,drożdżami i mąką. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na nie duże kulki.
Krok 2 - Acma,tureckie bułeczki foto
Każdą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt po czym posmaruj odrobiną masła. Następnie ciasto zwiń, po czym skręć.
Krok 3 - Acma,tureckie bułeczki foto
Z tak uformowanego wałeczka zwiń bułeczkę. Następnie bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Bułeczki piecz w temp. 190 C przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 22.08.2016 08:42
takie bułeczki chętnie bym zjadła
Ewa Wojtaszko 21.08.2016 11:10
no niestety, poszły jeszcze ciepłe :D
ben-ka 21.08.2016 09:40
Masz je jeszcze ? można się częstować?
Ola1984 21.08.2016 09:32
Pyszny, domowy wypiek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat