Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
mąka 400 g
cukier 5 łyżka
cukier brązowy 2 łyżka
masło 180 g
jajko 5 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
śmietanka 3/4 sztuka
cukier wanilinowy 1 sztuka
ananas z puszki 2 sztuka
maliny świeże 20 sztuka
bita śmietana do smaku
lody bakaliowe 200 g
sos avokado do smaku
mięta dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami

Kroki postępowania

1
Ciasto z jabłkami:
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy do nich cukier (2 łyżki), ekstrakt i cynamon - mieszamy. Wkładamy do garnka i gotujemy mus ok. 20 min. Przekładamy w durszlak odsączając zbędne płyny.
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mieszamy z mąką (300 g), dodajemy masło(125 g), cukier puder (1/2 szklanki), jajka (2 sztuki)i gnieciemy ciasto. Ciasto wałkujemy i wypełniamy nim blachę tortową wyłożoną papierem (wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą).
Odsączony mus ze startych jabłek i rozprowadzamy je na cieście. Na wierzch dajemy posypkę z bułki tartej.
Masło (50 g), mąka (3 łyżki) i brązowy cukier (2 łyżki) rozcieramy palcami i kruszymy je bezpośrednio na ciasto by zrobić kruszon. Pieczemy całość w 180 stopniach ok. 40-50 minut, obserwując czy się rumieni. Jeśli tak, to wyciągamy i studzimy. Smacznego!
Krok 1 - 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami foto
2
Sos deserowy:
Do pojemnika wbijamy 2-3 żółtka, dodajemy cukier (2 łyżki) oraz cukier wanilinowy (1 paczka) i intensywnie mieszamy. Dodajemy mąkę kartoflaną (2 łyżki) oraz połowę z 3/4 śmietanki i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej masy. W rondelku na ogniu gotujemy mleko (szklanka) i pozostałą część śmietanki. Gdy w rondlu wrze, wtedy powoli dolewamy zawartość pojemnika, cały czas mieszając.
Krok 2 - 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami foto
3
Odsłona pierwsza:

Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, ananasami, sosem avokado malinami i miętą.
Krok 3 - 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami foto
4
Odsłona druga:

Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, sosem avokado oraz maliną i miętą jako dekoracja.
Krok 4 - 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami foto
5
Odsłona trzecia:

Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, malinami, sosem avokado i miętą.
Krok 5 - 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 25.02.2013 21:23
jabłka rządzą;)
Ewelina38 12.02.2013 23:20
tyle smakowitości na jeden raz.... spałaszowałabym migiem
[email protected] 11.02.2013 11:07
uwielbiam ciasta z sosem custard
-Natka- 03.12.2012 11:16
wszystkie te odsłony wyglądają bardzo apetycznie :)
sara1 03.12.2012 10:33
apetycznie wygląda
gosia56 03.12.2012 09:56
pycha
Beatris 03.12.2012 09:54
Każda wersja niezwykle smakowita.
SmakolykiJoanny 03.12.2012 08:13
Jak pomysłowo zrobione nabrałam ochoty na kawałeczek twojego jablecznika
Magula 03.12.2012 08:12
super przepis
wyattearp 03.12.2012 08:11
pięknie
Sylwia56
Sylwia56 02.12.2012 23:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak