Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 bit cytrynowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

MASA I

margaryna 1 kostka
masa krówkowa 1 puszka

MASA II

śmietana 30% 750 ml
cukier puder 2 łyżki
bita śmietana 2 opakowania
fix do śmietany 2 opakowania
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

DODATKOWO

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
spirytus do smaku
masa 1 opakowanie
czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Porada

MASA w składnikach to MASA KARPATKOWA W 5 MINUT

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit cytrynowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną margaryną i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąc i ostudzić. Biszkopt nasączyć (delikatnie) spirytusem.
Krok 1 - 3 bit cytrynowy foto
2
MASA I: Margarynę utrzeć i dodać do niej masę krówkową. Wyłożyć na biszkopta.
Krok 2 - 3 bit cytrynowy foto
3
Następnie na masę wyłożyć biszkopty nasączone w dowolnym soku rozcieńczonym z wodą.
Krok 3 - 3 bit cytrynowy foto
4
Masę karpatkową przygotować jak na opakowaniu.
Krok 4 - 3 bit cytrynowy foto
5
Wyłożyć na biszkopty.
Krok 5 - 3 bit cytrynowy foto
6
MASA II: Przygotować galaretkę cytrynową. Odłożyć do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, Śnieżkę w proszku i fixy, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę karpatkową. Ciasto posypać startą czekoladą. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 6 - 3 bit cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak