Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa z tortellini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler korzeniowy 1/2 małej sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
biała część pora 1 długa sztuka
koper świeży 2 duże pęczki
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz
śmietana 18 proc 2 200g
tortelini 250 g z serem
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Delikatna , aromatyczna zupa z mnóstwem kopru. Najlepsza w sezonie , gdy wielkie pęczki kopru z targowych stoisk pachną już z dala. Delikatna ale syta dzięki makaronowi tortellini , idealna na letni obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z tortellini

Umytego kurczaka zalać zimną wodą gotować ok 30 min , zebrać szumowiny.
Dodać liście laurowe , obraną i umytą marchew , pietruszkę oraz selera.
Gotować do miękkości warzyw.

Umyty , osuszony koper posiekać , pora przekroić na pół dokładnie opłukać , pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć pora , dodać 1 pęczek posiekanego kopru.
Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.

Z wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym porem i koprem.

Dodać makaron tortellini , gotować do jego miękkości.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Śmietanę połączyć z mąką i chochlą wywaru , przelać do garnka , wsypać pozostały pęczek kopru , wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak