Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb czerstwy

    kilka kromek
  • kiełbasa

    1 laska
  • kabanos

    1 laska
  • papryka czerwona

    2 szt
  • pomidory

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt
  • ser topiony

    kilka plastrów
  • słodka papryka Prymat

    4 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • jaja surowe

    2-3 szt
  • śmietana 30%

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"  foto
Kiełbasę i kabanosa kroimy w drobniejsze kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - szklimy.
Krok 2 -  Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"  foto
Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki, a gdy się przesmażą i stracą surowość dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy.
Krok 3 -  Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"  foto
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem.
Krok 4 -  Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"  foto
2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera.
Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
MałaMi89
Tą zapiekankę przygotowałam na kolację (co widać po zdjęciach...). To doskonały sposób na posprzątanie lodówki i spożytkowanie lekko już czerstwego chleba. Dodatek gotowanych jajek był eksperymentalny, a smakowo świetnie się wpasował.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 18.08.2016 14:52
Oszczedna kuchnia
ilka01 06.01.2016 15:09
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat