Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Zapiekana polenta "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 150 g
bulion warzywny 0,5 l
masło 1 łyżka
parmezan 30 g
bazylia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 0,4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: " Zapiekana polenta "

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ).

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
Mieszamy.

Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Podajemy z ulubionym sosem!
( u mnie wołowy gulasz )

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.04.2014 12:28
bardzo to ciekawe
goofy9 10.09.2012 22:22
wygląda pysznie
Monika-twin 09.09.2012 10:06
mniam,pysnzosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak