Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

" Zapiekana polenta "

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza kukurydziana
150 g
bulion warzywny
0,5 l
masło
1 łyżka
parmezan
30 g
bazylia
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
0,4 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: " Zapiekana polenta "

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ).

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
Mieszamy.

Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Podajemy z ulubionym sosem!
( u mnie wołowy gulasz )

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.04.2014 12:28
bardzo to ciekawe
goofy9 10.09.2012 22:22
wygląda pysznie
Monika-twin 09.09.2012 10:06
mniam,pysnzosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak