" Zapiekana polenta "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    150 g
  • bulion warzywny

    0,5 l
  • masło

    1 łyżka
  • parmezan

    30 g
  • bazylia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    0,4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ).

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
Mieszamy.

Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Podajemy z ulubionym sosem!
( u mnie wołowy gulasz )

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 28.04.2014 12:28
bardzo to ciekawe
goofy9 10.09.2012 22:22
wygląda pysznie
Monika-twin 09.09.2012 10:06
mniam,pysnzosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat