Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne samosa
2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona gorczycy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz pozostałe przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat.
3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony groszek dodajemy do przypraw, wlewamy sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju.
5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z mango.
SMACZNEGO :-)