Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne 250 g
zaparzona mocna kawa 300 ml
likier amaretto 100 ml
serek mascarpone 500 g
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
kakao do posypania 1/2 szlanki
orzechy włoskie 1 szklanka z laskowymi

Porada

Warto poświęcić czas na przygotowanie tak smacznego ciasta które znika z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z orzechami

Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na jasną , puszysta masę , dodać mascarpone , zmiksować do połączenia się składników.

Masę serową połączyć z białkami delikatnie mieszając łyżką.

W szerokim , głębokim talerzu połączyć wystudzony napar kawowy z likierem amaretto.
Biszkopty maczać pojedynczo , z obu stron w kawie.
Układać jeden obok drugiego w blaszce.

Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowo-jajecznej.
Czynność powtórzyć ,deseru mają wyjść dwie warstwy.

Ciasto schłodzić w lodówce , można także zostawić na noc.

Oprószyć kakao oraz posypać mieszanką orzechów lekko dociskając.

Ciasto podawać mocno schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak