Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką dodawaną na ciepło

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
marchewka 1 duża
cebula 1 duża
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól opcjonalnie

Porada

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin i koloru. Doskonały dodatek obiadowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką dodawaną na ciepło

Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy, by kawałki były mniejsze. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 07.01.2016 22:21
klasyka kuchni polskiej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak