Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Superfilet Miruna nowozelandzka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

PIECZONE

ziemniaki 6 sztuki
pomidor 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 8 ząbków
marchewka
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
tymianek do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku

RYBA

filet z miruny 2 opakowania
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia
jajko 1 sztuka
mąka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Superfilet Miruna nowozelandzka

Kroki postępowania

1
Rybkę wyciągamy z opakowania, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym
Krok 1 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto
2
Filet przecinamy na pół i przyprawiamy do smaku - dość obficie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą i odstawiamy do lodówki na ok 30-45 min.
Krok 2 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto
3
W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy tak ok 15 - 20 min., a następnie kroimy w plasterki. Marchewkę kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki, cebulę w piórka, pomidory w kostkę.
Krok 3 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto
4
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo, połowę ziemniaków, marchewkę, cukinię, cebulę, pomidorki - przyprawiamy do smaku i ponownie czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy czosnek i ponownie przyprawiamy do smaku. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C na ok 25 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze ok 15 min.
Krok 4 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto
5
Rybkę wyciągamy z lodówki, maczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto
6
Filet Miruna podajemy z warzywami na ciepło. Smacznego !!
Krok 6 -  Superfilet Miruna nowozelandzka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 11.02.2016 09:22
lubię tą rybkę
caralajna 25.08.2014 13:46
pyszna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak