Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spahhetti w sosie z pieczonych pomidorów

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron spaghetti 500 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebule 2 sztuki
pomidory 10 twardych sztuk
przecier pomidorowy 500 ml
olej rzepakowy 1 łyżka z dodatkiem chili
zioła ojca Mateusza 2 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Spahhetti w sosie z pieczonych pomidorów

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzić.
Pomidory pokroić w ósemki , skropić olejem z chili , piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
W miedzy czasie w rondelku rozgrzać olej smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą do momentu odparowania płynów.
Upieczone pomidory obrać ze skórki , zmiksować blenderem wraz z przecierem pomidorowym.
Sos pomidorowy przelać do mięsa , wsypać zioła ojca Mateusza , sól i pieprz.
Dusić razem kolejne 10 min .
Do dużego garnka przełożyć makaron oraz przelać sos , całość dokładnie razem wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak