Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ziemniaczany z orzechami
Kroki postępowania
Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
Orzechy posiekać drobno lub rozdrobnić za pomocą miksera z funkcją siekania.
Zmielić je dwu krotnie wraz z serem w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy wbić jajka , dodać budyń oraz cukier puder , całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Wrzucić posiekane orzechy włoskie ponownie wymieszać.
Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cienki placek.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kruche ciasto , po nakłuwać je widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 min.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.( gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypiekać ciasto należy przykryć papierem do pieczenia) Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na całą noc.