Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca z kurczaka, szynką parmeńską, serem i sosem gorgonzola

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Saltimbocca

pierś z kurczaka 3 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szałwia 7 listek
szynka parmeńska 4 plaster
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
ząbki czosnku 3 sztuka
gouda 4 plaster

Sos gorgonzola

ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
śmietana kremowa 30% 80 mililitr
bazylia świeża 1 łyżka
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca z kurczaka, szynką parmeńską, serem i sosem gorgonzola

Piersi kurczaka obmywamy i czyścimy. Kroimy pod skosem każdą z nich na 3 części o grubości około 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi jedną stronę, kroimy czosnek w plastry i na każdej piersi kładziemy po 2 sztuki. Dodajemy listek szałwii, przykrywamy połową plastra szynki parmeńskiej i wszystko spinamy razem wykałaczką, aby podczas smażenia nie rozpadły nam się składniki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kurczakiem do dołu. Doprawiamy do tej pory nieprzyprawioną część mięsa solą i pieprzem, a następnie przewracamy Saltimboccę na drugą stronę.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy gorgonzolę i dodajemy śmietanę, i przyprawy. Gdy Saltimbocci są gotowe, na każdy kawałek kurczaka kładziemy ser i wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, i pieczemy w 180°C. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, który mieszamy w rondelku z sosem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 22.01.2016 17:07
wygląda smacznie, super danie.
Maridka19 22.01.2016 09:01
Ale pyszności.
Łukasz15 21.01.2016 23:02
Super wygląda
misia123410 21.01.2016 21:09
Same pyszności tutaj widzę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak