Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka Wietnamska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

sałata rzymska
makaron chiński 100 g
tofu 180 g
orzeszki ziemne garść
papryka czerwona
ogórek zielony
marchewka
natka pietruszki
sos sojowy 2 łyżki
olej do smażenia

sos

woda 50 ml
cukier 1 łyżeczka
ząbek czosnku
sos sojowy 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
ocet winny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Wietnamska

1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Sałatę płuczemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i myjemy razem z papryką i ogórkiem, a następnie obieraczką do warzyw kroimy je w cienkie wstążki. Orzeszki ziemne siekamy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie z małą ilością rozgrzanego oleju. Kiedy już się zarumieni z obu stron dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze minutę, ściągamy na talerz.
2. Przygotowujemy sos: wodę podgrzewamy z cukrem, żeby się rozpuścił, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Na półmisku rozkładamy sałatę, ugotowany makaron, warzywa, tofu i posypujemy orzeszkami oraz natką pietruszki. Całość polewamy sosem. Można wymieszać sałatkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 26.03.2015 20:45
fajna sałatka
Grazyna0211 26.03.2015 20:30
smaczna sałatka
Asik32 26.03.2015 20:04
Pyszne składniki tworzące przepyszną sałatkę:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak