Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z młodych ziemniaków na ostro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg
cebule 3 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 4 łyżki
koncentrat chili 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia

Porada

Niezastąpione i obowiązkowe podczas sezonu młodych ziemniaków placki z dużą ilością cebuli i czosnku doprawione na ostro.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z młodych ziemniaków na ostro

Ziemniaki obrać wraz z cebulą umyć , zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę ziemniaczaną.
Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać czosnek , jajko , mąkę oraz przyprawy.
Wyrobić dłońmi lub łyżką jednolita masę.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z kiełkami , kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany czy też posypane cukrem , polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak