Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na średnim cieście

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szkl
woda letnia 1 szkl
mleko ciepłe 1/2 szkl
drożdże suche 1 op
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier szczypta

Dodatki

sos pomidorowy
papryka czerwona 1 szt
kiełbasa 2 laski
pomidorki koktajlowe kilka
ser żółty
Bazylia suszona Prymat
ogórki kwaszone Smak 1-2 szt
oregano
Liść lubczyku suszony Prymat

Porada

Dodatki to oczywiście kwestia upodobania, nie muszą być jak w przepisie. Spód możemy przygotować średni, ale i cienki oraz gruby - co kto lubi.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na średnim cieście

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie ciepłe mleko i wodę, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i jędrne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 1 -  Pizza na średnim cieście foto
2
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki: kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i po pozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Ogórki kiszone ścieramy na tarce (grube oczka). Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem (lub koncentratem) pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem.
Krok 2 -  Pizza na średnim cieście foto
3
Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki oprócz sera.
Pizzę pieczemy około 20 minut w 230 stopniach.
Ser żółty rozkładamy na sam koniec, już po wyłączeniu grzania piekarnika (i tak się rozpuści, nawet przy uchylonych drzwiczkach).
Krok 3 -  Pizza na średnim cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.01.2016 12:01
Najlepsza domowa ;))
RenataZ-et 08.01.2016 19:43
mniam, to coś idealnego dla mnie!
Megg 08.01.2016 16:45
taka domowa pizza najlepsza
Benita 08.01.2016 16:06
Pyszna pizza
anka1988 08.01.2016 13:32
ja jadłam ostatnio pizzę zamówiona w pizzeri, teraz mam ochotę na taką domową :)
Aleksandra/Olcia 08.01.2016 13:22
mniam,dawno nie jadłam pizzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak