" Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem , jajkami i złotą cebulką "

" Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem , jajkami i złotą cebulką "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    200 g
  • sok z cebuli

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • boczek wędzony

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • por

    1 szt
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt
  • jaja na twardo

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto :



Mąkę przesiewamy ze szczypta soli.


Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli.

Zagniatamy ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 - 20 minut.



Farsz:

Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.

Dodajemy drobno posiekanego pora.

Przesmażamy razem kilka minut.

Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.
( Możemy również zmielić w maszynce )

Mieszamy z cebulką i porem.

Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

Szklanką wycinamy kółka.

Na każde nakładamy farsz.

Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem.

Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki.

Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

05.04.2014 18:17
ciekawy farsz

Norgiusz

15.09.2013 08:06
pierogi "na bogato" :) super :)

Katarzyna34

13.03.2013 16:00
pomysłowe ciekawe jak smakuje

babajaga1969

13.03.2013 12:02
wyglądają bardzo apetycznie - smaczne :)

EnoBeno

13.03.2013 08:38
świetny przepis

noninka77

13.03.2013 08:00
ojjj zjadło by się

miroslawa

13.03.2013 07:18
fantastyczne pierogi, jestem ciekawa, jakie są w środku

stokrotka

12.03.2013 22:37
ale super pierożki

Monika78

12.03.2013 22:34
nie znałam takich pierogów, bardzo fajna propozycja dania

beniaminek

12.03.2013 22:19
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat