Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pełnoziarnista
200 g -
sok z cebuli
3 łyżki -
jajko
1 szt -
żółtko
1 szt -
sól
1 łyżeczka -
boczek wędzony
200 g -
cebula
1 szt -
por
1 szt -
bułka tarta
1 łyżka -
olej roślinny
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
jajko
1 szt -
jaja na twardo
3 szt
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy ze szczypta soli.
Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli.
Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 - 20 minut.
Farsz:
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy drobno posiekanego pora.
Przesmażamy razem kilka minut.
Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.
( Możemy również zmielić w maszynce )
Mieszamy z cebulką i porem.
Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Szklanką wycinamy kółka.
Na każde nakładamy farsz.
Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem.
Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki.
Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się