Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe uszka z żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
budyń śmietankowy 1 op
masło lub margaryna 1 kostka
jajko 2 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
kakao 1 płaska łyżka
miód 2 łyżki
cukier 1 łyżka

Porada

Żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Uszka można polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Pomysł na jadalny prezent i ozdobę.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe uszka z żurawiną

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki lub trochę miodu - w zależności czy jest za rzadkie czy za ścisłe). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
Krok 1 -  Piernikowe uszka z żurawiną  foto
2
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Nie powinno być potrzeby podsypywania mąką, ale gdyby zaszła taka konieczność używamy jak najmniejszej ilości. Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach +/- 5cm.
Krok 2 -  Piernikowe uszka z żurawiną  foto
3
Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 szt. suszonej żurawiny, składamy w trójkąt i zlepiamy jak pieroga (pozbywając się powietrza ze środka)
Krok 3 -  Piernikowe uszka z żurawiną  foto
4
Każdy zlepiony w trójkąt pierożek owijamy na palcu formując "uszko" - zlepiamy rogi.
Krok 4 -  Piernikowe uszka z żurawiną  foto
5
Piernikowe uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja do każdej "dziurki" uszka włożyłam szklaną rurkę po aromatach do ciast - po to, aby podczas pieczenia ciasto nie opadło i nie straciło kształtu uszka. Mogą to być też blaszane foremki do rurek.
Krok 5 -  Piernikowe uszka z żurawiną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 27.01.2016 14:45
smakowite Twoje uszka
W poszukiwaniu inspiracji 09.01.2016 11:28
Bardzo kreatywny deser :) I na pewno pyszny!
Krystyna32 09.01.2016 10:38
smakowite :)
Mniam 09.01.2016 09:24
Fajny pomysł! Dwa w jednym - uszka i pierniki :)
Ewelina1991 09.01.2016 09:13
świetne są!!!
Stenka 09.01.2016 08:48
ciekawy przepis
Agnieszka-87-25 09.01.2016 08:26
bardzo smaczne
jagoda5913 09.01.2016 00:03
super pomysł
everay 08.01.2016 23:20
Ciekawy pomysł :)
joannaa24 08.01.2016 23:04
Bardzo fajne ciasteczka
Krzysztof15 08.01.2016 21:21
bardzo smaczne
Kasnaj 08.01.2016 21:11
super przepis
MAR3STA 08.01.2016 20:51
Ładnie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 08.01.2016 20:22
Super pomysł!
Babeczka35 08.01.2016 19:53
Super pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak