Przepis i sposób przygotowania na: " Muffiny drożdżowe z pesto "
Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody.
Odstawiamy na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę.
Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.
Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm
Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto
( zostawiając wolne brzegi ).
Zwijamy w " roladkę " lekko rozchylając jeden z brzegów.
Smarujemy rozbełtany jajkiem.
Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny
( ja jak zwykle używam silikonowych ).
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.
* Uwaga!
Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek , ale i jakości i mocy piekarnika!
Po upieczeniu w środku umieszczamy oliwkę!