Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Muffiny drożdżowe z pesto "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka z pełnego ziarna 1 szklanka
drożdże świeże 50 g
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyzeczki
oliwa 1 łyzeczka
oliwki 10 szt
pesto 100 g
woda 90 (ciepła)
jajko 1 rozmącone

Przepis i sposób przygotowania na: " Muffiny drożdżowe z pesto "

Mąkę przesiewamy z solą.

Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody.

Odstawiamy na 15 minut.

Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę.

Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.

Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm

Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto
( zostawiając wolne brzegi ).

Zwijamy w " roladkę " lekko rozchylając jeden z brzegów.

Smarujemy rozbełtany jajkiem.

Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny
( ja jak zwykle używam silikonowych ).


Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.



* Uwaga!

Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek , ale i jakości i mocy piekarnika!




Po upieczeniu w środku umieszczamy oliwkę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 13.03.2013 13:36
dla mnie coś nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak