Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 g
mleko ok 4 szkl (ile mak wchłonie)
rodzynki 100 g
żurawina suszona 50 g
orzechy włoskie siekane 50 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 1/2 szkl
miód płynny 6 łyżek
masło 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
aromat migdałowy

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/masa-makowa.html

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa

1. Mak płuczemy. Kilka razy przelewamy zimną wodą i przecedzamy przez bardzo gęste sitko. Do garnka z grubym dnem dajemy mak i zalewamy go mlekiem, a następnie parzymy na małym ogniu do momentu, aż mleko zostanie prawie całkowicie wchłonięte. Mak musimy co jakiś czas zamieszać, aby się nie przypalił.
Kiedy poznaję, że mak jest już dobry? Kiedy podwoi swoją objętość i w smaku będzie w miarę miękki.

2. Wystudzony mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszym sitku (u mnie 3mm).

3. Do maku dodajemy bakalie, masło, wódkę, miód i przyprawy. Masa jest od razu gotowa do użycia.


SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 30.10.2015 12:00
Świetny przepis
Futka 30.10.2015 10:03
Świetna i bardzo smakowita masa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak