Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanki
żółtko jajek 1 szt
masło 0,4 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 0,3 szklanki
orzechy 0,5 szklanki
jabłko 1 szt
miód 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: " Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką "

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.

Dodajemy zimne masło.

Siekamy.



Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.


Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - " Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką " foto
2
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.


Orzechy siekamy.

Jabłko kroimy w kosteczkę.

Układamy na środku ciasta.

Polewamy miodem.

Zamykamy "do środka"
Krok 2 - " Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką " foto
3
Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta

( tak jak u mnie ).


Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C.



Studzimy i bierzemy się za dekorowanie!


Tu już możemy śmiało fantazjować!


Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia.



Smacznego!
Krok 3 - " Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 17.09.2013 08:03
świetne danie
Joanna46 25.11.2012 17:03
Musi być smaczne.
miszelka 25.11.2012 16:49
ciekawy pomysł :)
magdziorka6 25.11.2012 15:46
ciekawostka
jolanta19 25.11.2012 15:41
super
uqash24 25.11.2012 14:47
smakowicie wygląda i ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak