" Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • sól

    1 łyżka
  • śmietana słodka 18%

    50 ml
  • makaron muszelki

    100 g
  • marchew

    2 szt
  • koperek

    1 peczek
  • masło

    20 g
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy wodą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.


Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut
( do zmięknięcia ).

Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.

Wlewamy spowrotem do zupy.

Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.

Dodajemy ugotowany makaron.

Dokładnie mieszamy.

Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.

Posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzencia2007 30.09.2013 12:01
rewelacja ;)
Alex_M 08.01.2013 14:40
pycha!
Beata61 08.01.2013 14:32
zdrowa i kolorowa zupka
gosia1988 08.01.2013 13:56
smakowicie wygląda
Simeo 08.01.2013 13:56
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat