KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    250 g
  • kasza quinoa

    0,5 szkl
  • chleb

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • koperek

    1 peczek
  • bułka tarta

    4 łyzki
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • czosnek Prymat

    1 szczypta
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy.

Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba.

Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku.

Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę.

Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym.

Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 27.03.2015 20:34
lubię komosę ale w kotletach jeszcze jej nie jadłam, podoba mi się ten pomysł
mami93 27.03.2015 12:18
niezły pomysł :)
erym 26.03.2015 23:56
swietny przepis, chce sprobowac!
Ania321 26.03.2015 22:30
Przepis wart wypróbowania :)
Betina#45 26.03.2015 21:55
świetny przepis i kotlecik!
Edith85 26.03.2015 21:39
smakowite kotleciki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat