Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 250 g
quinoa 0,5 szkl
chleb 50 g
jajko 1 szt
koperek 1 peczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyzki
papryka czerwona 0,5 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
chili Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA

Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy.

Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba.

Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku.

Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę.

Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym.

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.03.2015 20:34
lubię komosę ale w kotletach jeszcze jej nie jadłam, podoba mi się ten pomysł
mami93 27.03.2015 12:18
niezły pomysł :)
erym 26.03.2015 23:56
swietny przepis, chce sprobowac!
Ania321 26.03.2015 22:30
Przepis wart wypróbowania :)
Betina#45 26.03.2015 21:55
świetny przepis i kotlecik!
Edith85 26.03.2015 21:39
smakowite kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak