Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa z domowymi bagietkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 900 g
wino białe wytrawne 250 ml
czosnek 1 ząbek
bulion wołowy 1 l
brandy 50 ml
oliwa 4 łyżki
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz
bagietka
ser mozarella

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/01/francuska-zupa-cebulowa-z-domowymi.html

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa z domowymi bagietkami

1. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 2 mm. W dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, wrzucamy na nie cebulę z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i na średnim ogniu szklimy ok 30 minut. Co jakiś czas musimy cebulę pomieszać, aby się nie przypaliła (inaczej będzie gorzka).

2. Gdy cebula będzie już miękka, wlewamy wino, maliniak, wodę i bulion. Zupę gotujemy kolejne 30 minut. Na koniec dodajemy ok 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i szczyptę ziół prowansalskich.

3. Zupę przelewamy do bulionówek, przykrywamy kromkami z bagietek i posypujemy serem. Zapiekamy ok 5 minut w 200*C.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 05.01.2016 18:25
to się nazywa smaczna zupa
Kolorowa 05.01.2016 17:57
Co to jest maliniak ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak