Filet drobiowy zapiekany w puree ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    50 dag
  • sos chili z cytryną

    4 łyżki
  • sól do smaku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • olej do smażenia

    1|2 szklanki
  • ziemniaki

    1,3 kg
  • masło zimne

    10 dag
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • natka pietruszki

    1|2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety opłukać, osuszyć. Pokroić na cienkie kotlety. Posmarować z obu stron sosem chili z limonką i kolendrą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do smaku. Gorące ziemniaki utłuc. Dodać pokrojone w wiórka masło, śmietanę zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą, dodać siekane liście selera, wymieszać.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Wyłożyć połowę puree ziemniaczanego, położyć usmażony filet z kurczaka. Wyłożyć drugą część puree ziemniaczanego. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat