Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

$ faworki $

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 5 szt
spirytus 8 g
cukier puder 30 g
sól
tłuszcz
kwaśna śmietana 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: $ faworki $

Wszystkie składniki wymieszać zagnieść tak ciasto aby była lekka i przejrzysta konsystencja- bez grudek. Następnie odstawić do lodówki na ok 40 minut. Następnie cieniutko rozwałkować ciasto naciąć na środku i po wywijać przez otwór dwa końce. Smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu zostawić na kratce i lekko osuszyć papierem. Przestudzone posypywać cukrem pudrem.

P.S polecam faworki maczać w zmiksowanych truskawkach lub w gorzkiej kawie smakują rewelacyjnie:)

Życzę wszystkim smacznego i udanego tłustego czwartku, a na wieczór polecam zieloną herbatę, wodę z cytryną i dłuuuugi spacer:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 15.10.2013 15:00
przepyszne:-)
Aannkaa82 24.02.2013 11:08
Uwielbiam faworki, ale rzadko robię.
Simeo 06.02.2013 17:02
pysznie
kupiska 06.02.2013 16:51
Kilogram kosztuje u nas 70zł najlepiej jest zrobic samemu i koszt tańszy...
gosia56 06.02.2013 16:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak