$ faworki $

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • żółtka

    5 szt
  • spirytus

    8 g
  • cukier puder

    30 g
  • sól

  • tłuszcz

  • kwaśna śmietana

    160 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać zagnieść tak ciasto aby była lekka i przejrzysta konsystencja- bez grudek. Następnie odstawić do lodówki na ok 40 minut. Następnie cieniutko rozwałkować ciasto naciąć na środku i po wywijać przez otwór dwa końce. Smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu zostawić na kratce i lekko osuszyć papierem. Przestudzone posypywać cukrem pudrem.

P.S polecam faworki maczać w zmiksowanych truskawkach lub w gorzkiej kawie smakują rewelacyjnie:)

Życzę wszystkim smacznego i udanego tłustego czwartku, a na wieczór polecam zieloną herbatę, wodę z cytryną i dłuuuugi spacer:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 15.10.2013 15:00
przepyszne:-)
Aannkaa82 24.02.2013 11:08
Uwielbiam faworki, ale rzadko robię.
Simeo 06.02.2013 17:02
pysznie
kupiska 06.02.2013 16:51
Kilogram kosztuje u nas 70zł najlepiej jest zrobic samemu i koszt tańszy...
gosia56 06.02.2013 16:26
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat