Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier waniliowy
kakao 3 łyżki
owoce

Krem

margaryna 1 kostka
masło 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Polewa

masło 3 łyżki
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Palmę z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym ucieramy. Następnie do utartej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą z białek pianę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy trzy łyżki wody, a do drugiej trzy łyżki kakao. To wszystko razem dobrze połączyć. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewamy masę białą i na to kakaową. Na wierzch układamy owoce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180’C. Z podanych składników na krem zagotować je jak budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy przygotowany krem. Składniki na polewę razem połączyć i to wszystko zagotować. Jeszcze ciepłą polewą nanosimy na krem. Pozostawić do zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak