Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem , truskawkami i kruszonką z twarożku
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Budyń:Zawartość saszetki mieszamy w szklance mleka , resztę zagotowujemy z masłem i cukrem.
Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.
Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.
Kruszonka: Twaróg rozcieramy w palcach z cukrem do momentu powstania małych gródek.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm.
Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy budyniem.
W budyń wbijamy po 4-5 połówek truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z twarożku.
Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Gorące studzimy na kratce.