Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb jarmużowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
jarmuż 100 gram
drożdże świeże 25 gram
cukier 1 łyżka
sól 1.5 łyżeczki
koperek 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
woda letnia 200 ml
sezam do posypania

Porada

Do ciasta można dodać nasiona lnu.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb jarmużowy

Kroki postępowania

1
Jarmuż umyć, odrzucić grube nerwy i ugorować. Odsączyć i zmiksować, można dodać trochę przewidzianej w przepisie wody. Przetrzeć przez sitko.
Krok 1 -  Chleb jarmużowy           foto
2
Drożdże posypać cukrem i wymieszać.
Krok 2 -  Chleb jarmużowy           foto
3
Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 3 -  Chleb jarmużowy           foto
4
Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Krok 4 -  Chleb jarmużowy           foto
5
Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy ( 21 X 9 ) i zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
Krok 5 -  Chleb jarmużowy           foto
6
Wyrośnięte spryskać wodą i posypać sezamem.
Krok 6 -  Chleb jarmużowy           foto
7
Piec 40 min. w temp. 185 st.
Krok 7 -  Chleb jarmużowy           foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.02.2015 13:45
super pomysł na wykorzystanie jarmużu i pyszny chlebek jednocześnie
Renata9 07.02.2015 21:30
Fajny chlebuś, takiego jeszcze nie piekłam
Ania321 07.02.2015 21:17
Bardzo smakowity :)
Babeczka35 07.02.2015 20:59
Super chlebek:)
Lucan 07.02.2015 20:03
ciekawa propozycja, chociaż jak juz sam piekę wolę unikać pszennej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak