Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwinią .

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuki
mąka pszenna 6 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cukier kryształ 6 łyżki

Masa budyniowa

syrop brzoskwiniowy 3 szklanki
woda 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 opakowania
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 4 łyżki

Pianka

bita śmietana 2 opakowania
galaretka agrestowa 1 opakowanie
woda ciepła 250 ml
mleko 400 ml

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwinią .

Kroki postępowania

1
Biszkopt;

Ubijamy białka . Dodajemy cukier.
Wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
2
Blaszkę wykładamy folią ,smarujemy ja tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Krok 2 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
3
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut.Wyjmujemy i studzimy.
Krok 3 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
4
Masa budyniowa:

Sok brzoskwiniowy odlewamy z puszki, a następnie dolewamy do niego tyle wody by był 1 litr .
Krok 4 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
5
Odlewamy 2 szklanki soku,a resztę gotujemy.
W soku mieszamy proszek budyniowy ,obie maki
Krok 5 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
6
i żółtka.
Krok 6 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
7
Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy gęsty budyń .
Krok 7 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
8
Brzoskwinie odsączamy od soku brzoskwiniowego z puszki.
Krok 8 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
9
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę .
Krok 9 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
10
Wrzucamy do miski .
Krok 10 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
11
Blat biszkopta posypujemy połową owoców ,
Krok 11 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
12
wylewamy ciepłą masę budyniową na nie i znów posypujemy owocami.

Studzimy.
Krok 12 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
13
Przygotowujemy piankę .

Śnieżki ubijamy w 400 ml zimnego mleka.
Krok 13 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
14
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody ,studzimy.
Krok 14 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
15
Dolewamy do nich tężejącą już galaretkę i polewamy pianką ciasto.
Krok 15 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto
16
Wierzch możemy ozdobić polewą czekoladową lub odrobiną innej galaretki i posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.
Krok 16 -   Biszkopt z brzoskwinią . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 19.04.2014 06:01
rewelacyjne ciasto jak wszystkie twoje wypieki
erym 30.03.2014 10:03
wyglada pieknie, musze wyprobowac
Milka100 29.03.2014 15:45
palce lizać
Wacław 29.03.2014 13:12
bardzo apetyczne ciacho :-)
Beatris 29.03.2014 12:23
Skusiłabym się na kawałeczek:)
IZABELA29 29.03.2014 11:46
robiłam na zamówienie
everay 29.03.2014 11:29
Mniam:) pysznie wygląda.
pajbek 29.03.2014 10:34
Musi być bardzo pyszne ;-)
sara1 29.03.2014 09:21
pysznie wygląda
luna76 29.03.2014 07:54
Bardzo apetyczne ciasto :)
Wiesława1 29.03.2014 07:16
Przepyszne ciacho
Jadwiga/Jaga85 28.03.2014 23:13
Bardzo pyszne ciasto!!
halina17 28.03.2014 23:05
Dobre ciasto.
Konczi 28.03.2014 22:18
pysznie u Ciebie
Renata22 28.03.2014 22:14
Taki orzeźwiający placuszek;)
noninka77 28.03.2014 21:57
apetycznie się prezentuje:)
Stenka 28.03.2014 21:57
apetycznie wygląda i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak