Bagietki zapiekanki z jajem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • cukier kryształ

    1 szczypta
  • woda letnia

    200 ml

dodatki

  • buraki

    1 sztuka
  • jaja

    4 sztuki
  • oliwki zielone

    7 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuka
  • rukola

    1 garść
  • pomidorki koktajlowe

    4 sztuki
  • oliwa z suszonych pomidorów

    1 do smaku
  • czosnek

    1 do smaku z zalewy od pomidorów s
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 do smaku
  • natka pietruszki

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • parówki cielęce

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie .
Krok 3 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 4 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół. Spryskuję wnętrze wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane

Krok 5 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu
Krok 6 -  Bagietki zapiekanki z jajem foto
wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut, temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie lejące. Przed podaniem posypuję rukolą, natką.
mysza75
zalecam upiec własne bagietki są bez ulepszaczy, ale można zastąpić je kupnymi jak zależy nam na czasie. Wykorzystałam do nich buraka pieczonego który mi został z innego obiadu. Wykorzystuję zawsze to co mam w lodówce resztkę rukoli, papryki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 31.08.2016 11:31
bardzo ładnie się prezentuje
Bernadeta1 01.06.2016 19:16
smaczne jedzonko
mikrusiak 01.06.2016 18:29
fajna propozycja :)
Ada-Gaba 01.06.2016 15:49
Wspaniale wyglądają
dom-agi 01.06.2016 13:13
Bardzo apetyczne!
gosia56 01.06.2016 11:41
super bagietki
justynkag 01.06.2016 10:57
Świetne dodatki a bagietki równie apetyczne. Nie ma to jak domowe pieczywo
Mniam 01.06.2016 10:30
Jakież one muszą być smaczne :)Kolory zachęcają do jedzenia.
KORAL 01.06.2016 09:41
Wspaniale wyglądają
Krystyna32 01.06.2016 09:29
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat