Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babciny kapuśniak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 0,5 kg wędzonej
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
cebule 2 sztuki
kapusta kiszona 0,5 kg
ziemniaki 7-8 sztuk
sól i pieprz
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
smalec

Zasmażka

masło 2 łyżki lub smalec
mąka pszenna 1,5 łyżki

Porada

Gęsty kapuśniak którego już mała porcja rozgrzeje i zaspokoi głód. Ważną zasadą podania kapuśniaku jest by był gorący ,zdjęty prosto z palnika. Można podać go samego lub jak za dawnych czasów z pajdą chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Babciny kapuśniak

Kroki postępowania

1
Na łopatce wieprzowej , obranej marchwi , pietruszce oraz liściach laurowych gotujemy wywar na minimalnym gazie do miękkości warzyw.
Krok 1 -   Babciny kapuśniak foto
2
Z kapusty kiszonej odciskamy sok do miski , nie wylewamy .
Gotujemy kapustę do miękkości.
Odcedzamy , kroimy drobno.
Krok 2 -   Babciny kapuśniak foto
3
Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa.
Łopatę oraz obraną cebulę kroimy w małą kostkę.
Przesmażamy na smalcu , dodajemy poszatkowaną kapustę , smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia.
Krok 3 -   Babciny kapuśniak foto
4
Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w kostkę.
Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , osuszamy , gnieciemy widelcem.
Krok 4 -   Babciny kapuśniak foto
5
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa oraz zawartość patelni przekładamy do wywaru.
Wlewamy sok wyciśnięty z kapusty.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz kminkiem.
Krok 5 -   Babciny kapuśniak foto
6
Zasmażka: Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie dopuścić powstania grudek , wlewamy chochlę zupy , przesmażamy 2 min.
Krok 6 -   Babciny kapuśniak foto
7
Zasmażkę przelewamy do garnka , pozostawiamy na minimalnym gazie do zgęstnięcia.
Krok 7 -   Babciny kapuśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.10.2016 10:59
Dziękuję :) Smaki dokładnie jak z lat dzieciństwa :)
MonikaW 07.10.2016 21:40
zdrowo i pysznie
MałaMi89 07.10.2016 19:27
Ooo coś jak mojej Mamy :) uwielbiam!
Janina 07.10.2016 15:34
Babcine smaki pamięta się całe życie, pyszny;))
Beatris 07.10.2016 14:50
Bardzo lubię takie zupki, z chęcią teraz bym porcyjkę zjadła, mniam :)
Justi2401 07.10.2016 14:34
Na takie chłody w sam raz, pyszna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak