Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny - zmiksować.
Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.
Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.
Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.
Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.