Święta to czas radości, miłości, refleksji i… niebywałego łakomstwa. W te wyjątkowe dni przygotowujemy pyszne, świąteczne potrawy, często nie zwracając uwagi na ich kaloryczność. Z tego powodu jest to jeden z najtrudniejszych okresów dla osób dbających o linię. Jak ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami spowodowanymi świątecznym łakomstwem?
Świąteczne potrawy w stylu fit
Zamiast rezygnować z ulubionych potraw, wystarczy przygotować je w inny sposób – zdrowszy i mniej kaloryczny. Składniki dań spróbuj zastąpić ich zdrowszymi substytutami.
– Przygotowując sałatki z rybą sięgaj po takie gatunki, które mają niską zawartość tłuszczu. Dorsz świetnie zastąpi tłustego śledzia czy makrelę – radzi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości. – Postaraj się unikać smażenia – możesz wybrać zdrowsze metody obróbki, takie jak duszenie, pieczenie czy gotowanie na parze. Natomiast mięsa i ryby przyrządź bez panierek, będą wtedy mniej tuczące – dodaje Konrad Gaca.
Twój wkład w świąteczne menu
Zorganizowanie całej kolacji wigilijnej to duże przedsięwzięcie i nie lada wyzwanie. Dopytaj, jakie dania możesz przygotować i przyrządź je w lekkim stylu – na pewno twój wkład zostanie doceniony. Jeżeli twoja rodzina nie przepada za daniami dietetycznymi, wybierz coś co im zasmakuje, a jednocześnie nie będzie sprzeczne z zasadami twojego odżywiania. Na przykład majonez używany do sałatek chociaż częściowo zastąp jogurtem naturalnym. Robiąc piernik, zamiast mąki pszennej użyj pełnoziarnistej i dodaj płatki owsiane, a cukier zastąp miodem. Dzięki temu ciasto będzie równie pyszne, a przy tym bardziej fit.
Umiar, rozsądek i brak pośpiechu
Nie ma lepszej rady niż zachowanie umiaru i rozsądku w spożywaniu dań, które czekają na wigilijnym stole. Rodzinne spotkania często trwają nawet po kilka godzin, a w tym czasie pojawia się wiele potraw do skosztowania. – W takich sytuacjach należy jeść powoli, ciesząc się przy tym smakiem potraw. Dzięki temu możesz delektować się spożywanym posiłkiem oraz uniknąć zjadania zbyt dużych ilości – radzi Konrad Gaca. Warto także pamiętać, że wolno przeżuwając, dajesz czas swojemu żołądkowi na wysłanie impulsu do mózgu o tym, że jesteś już najedzony. Jeżeli poczujesz, iż twój głód został już zaspokojony, po prostu przestań jeść.
Nie zalegaj na kanapie – odpoczywaj aktywnie
Zaplanuj dni świąteczne tak, by znaleźć w nich czas na aktywność fizyczną. Odpoczynek na kanapie tylko spowolni proces trawienia, natomiast ruch pobudzi pracę jelit. Pobaw się z dziećmi, pójdź z rodziną na spacer, idź na łyżwy czy sanki – dzięki temu chociaż na chwilę odejdziesz od stołu i nie sięgniesz po kolejną porcję ulubionej potrawy. Postaraj się wykonać trening w domowych warunkach, co pozwoli ci fizycznie i psychicznie poczuć się lepiej, a metabolizm będzie cały czas na wysokich obrotach.
Zwracaj uwagę na kalorie kryjące się w napojach
Weź pod uwagę, że nie tylko jedzenie tuczy. Soki i napoje często zawierają podobną ilość kalorii, a dodatkowo sporą ilość cukru. Warto więc postawić na naturalne i zdrowe płyny. – Najlepiej spożywanie posiłków poprzedzić wypiciem szklanki wody mineralnej, która wypełni żołądek i odczuwany głód będzie mniejszy, a co za tym idzie zjesz mniejszą porcję – mówi Konrad Gaca. Natomiast słodkie napoje dobrze zastąpić wodą z cytryną i listkiem mięty, zieloną herbatą czy też siemieniem lnianym wspomagającym procesy trawienne..
Nie zadręczaj się wyrzutami sumienia, jeżeli pozwoliłeś sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jednak zaraz po świętach wróć do systematycznych treningów i regularnej diety. Dzięki temu poczujesz prawdziwą satysfakcję z tego, że dbasz o siebie i że to ty decydujesz o swoim życiu. W okresie świąt przede wszystkim doceń możliwość spędzania czasu z najbliższymi – przecież właśnie na tym polega magia świąt.
Artykuł autorstwa GACA SYSTEM - Mądre Odchudzanie