Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • jajko

    2
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • wafelki

    do lodów
  • barwnik spożywczy do ciast

    żółty, różowy, niebieski

Dodatkowo

  • bita śmietana w proszku

  • mleko

    125 ml
  • barwnik spożywczy do ciast

    różowy
  • kolorowa posypka

    cukrowe gwiazdki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy wafelki do lodów.
2. Z kolei margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku.
3. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy mąkę nadal przy tym miksując masę.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedna musi być troszkę większa i do niej dodajemy różowy barwnik. Do kolejnej dodajemy niebieski barwnik, a do trzeciej żółty.
5. Następnie przekładamy ciasto do wafelków. Najpierw dajemy różowe ciasto, potem niebieskie i na koniec żółte. Napełniamy do 3/4 wysokości wafelków.
6. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
7. Babeczki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem.Następnie dodajemy różowy barwnik.
8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
9. Rękawem cukierniczym dekorujemy babeczki. Gwiazdkami posypujemy babeczki.
10. Gotowe! Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat