Pieczona szynka na kanapki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,2 kg
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • chilli

    w płatkach 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    0,5 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.09.2015 14:52
smakowita :)
iziona 08.09.2015 13:46
Wygląda wprost bajecznie
paulette17 08.09.2015 11:44
Aż ślinka leci :) zjadłabym :)
Wacław 08.09.2015 10:25
domowa szyneczka najlepsza
Maridka19 08.09.2015 09:35
Pyszna domowa szyneczka :)
ben-ka 08.09.2015 08:47
To jest to , co bardzo lubię.
VioletoweKucharzenie 08.09.2015 08:28
Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat