Pieczona szynka na kanapki

Pieczona szynka na kanapki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,2 kilograma
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • chili Prymat

    w płatkach 1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    50 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Przyprawy (majeranek, sól, czosnek suszony, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy.

Długim nożem nacinamy pionowe dziurki w mięsie i umieszczamy w nich pokrojone kawałeczki czosnku. Zamarynowane mięso odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175 stopniach przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne 30 minut bez.

Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy aż delikatnie przestygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.09.2015 14:52
smakowita :)
iziona 08.09.2015 13:46
Wygląda wprost bajecznie
paulette17 08.09.2015 11:44
Aż ślinka leci :) zjadłabym :)
Wacław 08.09.2015 10:25
domowa szyneczka najlepsza
Maridka19 08.09.2015 09:35
Pyszna domowa szyneczka :)
ben-ka 08.09.2015 08:47
To jest to , co bardzo lubię.
VioletoweKucharzenie 08.09.2015 08:28
Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat