Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędliny domowe – 6 przepisów

Wędliny domowe – 6 przepisów

Oto 6 sprawdzonych przepisów na wędliny domowe - karkówka, schab, golonka, kiełbasa w słoiku, szynka i boczek. Sprawdź przepisy!

Domowe wędliny mają tę ogromną przewagę nad gotowymi produktami, że dokładnie wiemy, co w nich jest. Mamy tym samym gwarancję ich wysokiej jakości. Przygotowanie kiełbasy, szynki czy suszonego schabu nie jest skomplikowane. Zapraszamy na przegląd sprawdzonych pomysłów na wędliny domowe.

 

1. Pieczona karkówka

Karkówkę chyba najczęściej kupujemy z myślą o grillu, ale to mięso świetnie smakuje również pieczone. Nim jednak trafi do piekarnika, powinno odleżeć około 10-14 dni w zalewie. Karkówkę peklujemy na mokro. Do solanki dodaje się przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe, a także świeży czosnek. Pieczona karkówka po peklowaniu będzie krucha i niezwykle aromatyczna.

Sprawdź nasz przepis na pieczoną karkówkę peklowaną na mokro.

2. Pieczona golonka peklowana

Soczyste mięso i chrupiąca skórka są tym, co sprawia, że pieczonej golonce trudno się oprzeć. Aby rozpływała się w ustach, mięso należy zapeklować. Wyrazisty smak zyskamy dzięki przyprawom, np. o smaku whisky lub o smaku piwa z miodem.

Przepis na pieczoną golonkę znają i lubią zarówno Polacy, jak i nasi zachodni sąsiedzi. To danie niezwykle popularne również w kuchni niemieckiej.

3. Swojska kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoikach jest swojskim wyrobem o bardzo prostym składzie. Idealna alternatywa gotowych konserw – do położenia na kanapki. Wykorzystujemy tu łopatkę wieprzową oraz surowy boczek. Mięso mielimy, peklujemy na sucho, a następnie przekładamy do słoików wraz z przyprawami – liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a następnie pasteryzujemy.

Dokładne kroki przygotowania znajdują się w przepisie na swojską kiełbasę w słoiku.

4. Szynka peklowana i parzona

Domowa szynka jest smaczna i możemy długo przechowywać ją w lodówce. Jak ją zrobić? Potrzebne będą mięso z szynki wieprzowej, sól peklowa drobnoziarnista, liść laurowy suszony, czosnek, kolendra cała, ziele angielskie całe, pieprz w ziarnach. Szynkę peklujemy w solance z przyprawami, a następnie parzymy przez 1,5 godziny. Po ostudzeniu będziemy mogli cieszyć się smakiem pięknie wyglądającej, różowej wędliny domowej roboty.

Wszelkie szczegóły zawiera nasz przepis na szynkę peklowaną i parzoną.

5. Boczek pieczony

Boczek pieczony to bardzo apetyczna, domowa wędlina, która zachwyca swoim smakiem, a w przygotowaniu jest niezwykle prosta. Sekret przepisu tkwi w zamarynowaniu mięsa w ziołach (używamy tymianku, majeranku, słodkiej papryki czy ziół prowansalskich), a także w posmarowaniu go musztardą sarepską przed pieczeniem. Uzyskamy aromatyczne mięso z chrupiącą, wyrazistą skórką i wytopionym tłuszczem.

Wskazówki, jak przygotować tę wędlinę znajdują się w przepisie na boczek pieczony. 

6. Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Nasza ostatnia propozycja – schab suszony dojrzewający w przyprawach – to wyjątkowa wędlina na specjalne okazje. Smakuje wybornie, co wynagradza dość skomplikowany i długotrwały proces przygotowania. Nim schab trafi na nasz stół, będzie potrzebował około 2 tygodni obróbki, podczas której straci 30% swojej objętości.

Przygotowanie wędliny można podzielić na kilka etapów. Pierwszy to obtoczenie mięsa w cukrze. Po 20-24 godzinach schab należy opłukać i obtoczyć w soli morskiej jodowanej – to 2 etap. Tak przygotowane mięso powinno spędzić w lodówce kolejne 12 godzin lub więcej, w zależności od wielkości schabu. Kolejny krok to obtoczenie w mieszance przypraw (majeranku, słodkiej papryce, czosnku i ziołowym pieprzu). Na koniec wędlina trafia do czystej pończochy, którą należy ciasno zasznurować. Po 10-14 dniach możemy cieszyć się smakiem suszonego schabu.

Szczegóły kolejnych etapów znajdziecie w przepisie na schab suszony dojrzewający w przyprawach.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak